Sfinks Polska – spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło – zaraportowała wpłynięcie do spółki pisma od udziałowców Da Grasso informującego, że kontynuowanie negocjacji w sprawie sprzedaży udziałów na przedstawionych przez Sfinksa warunkach uważają za nieuzasadnione. Sfinks domaga się wyjaśnień od właścicielek sieci pizzerii.

Sfinks

Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska, wystąpi w nowym telewizyjnym programie „Kryptonim szef”, nadawanym na antenie TVP1. Pojawi się incognito w odcinku poświęconym sieci restauracji Sphinx i będzie pracował na różnych stanowiskach w wybranych lokalach. Odcinek z udziałem Sylwestra Cacka zostanie wyemitowany w TVP1 w środę, 9 września br., o godz. 20.25.

Sieć restauracji Sphinx, należąca do Sfinks Polska, otworzyła swój pierwszy lokal w Malborku. Nowa restauracja położona jest w pobliżu znanego zamku krzyżackiego, przy ul. Piastowskiej 3. Lokal prowadzony jest w systemie operatorskim.

Restauracje Sphinx, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, wprowadzają nową ofertę pod hasłem „Gwiazdy Sezonu IV”. W letnio-jesiennej propozycji znajdują się takie dania jak „Krem z pieczonej papryki”, „Quesadilla z Shoarmą”, „Sałata z serem halloumi”, „Shoarma zapiekana z pieczarkami” i „Polędwiczka z kurkami”. Jako „Goście Specjalni” w ofercie pojawiają się trzy steki z argentyńskiej, australijskiej i polskiej wołowiny. W ramach wkładki dostępne są także orzeźwiające napoje. Z oferty skorzystać można do 13 października br. we wszystkich restauracjach Sphinx.

Spółka Sfinks Polska, do której należą sieci restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK w drugim kwartale 2015 r. zanotowała wynik EBITDA na poziomie 4,6 mln zł, co oznacza wzrost o 51% r/r.  Dla spółki jest to kolejny kwartał wysokiego wzrostu r/r wyniku EBITDA. Od kwietnia do czerwca br. Sfinks Polska zwiększył również o 166% r/r jednostkowy zysk na działalności operacyjnej, który wyniósł 2,5 mln zł. Od początku roku kalendarzowego spółka otworzyła 6 nowych restauracji i zaraportowała podpisanie kolejnych 13 umów na nowe lokalizacje. Spółka podtrzymała prognozy ogłoszone w strategii, która przewiduje średni zwrot z inwestycji w restauracje nie niższy niż 30%.

Restauracje Sphinx, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, przygotowały dla klientów nowe menu śniadaniowe. W karcie znalazło się osiem propozycji na dobry początek dnia m.in. „Lekki łosoś”, „Jajecznica” „Hummus Jamil”, „Łosoś pita”. Do każdego dania klienci mogą domówić kawę czarną bądź z mlekiem lub herbatę za 1,99 zł. Z nowej oferty śniadań można korzystać codziennie do godz. 12.30 w wybranych restauracjach sieci Sphinx. 

Restauracje Chłopskie Jadło, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, wprowadzają nową wkładkę do menu z cyklu „Szef kuchni poleca – Babie Lato”. Zawiera ona trzy propozycje dań skomponowanych w oparciu o sezonowe produkty – placuszki z cukinią, gulasz Macieja z kaszą pęczak i kaszę kresową z pieca. We wkładce znaleźć można także orzeźwiające napoje z dodatkiem owoców. Oferta obowiązuje do 18 października br. we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.

Restauracje Chłopskie Jadło, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, wprowadzają nowe menu. Pojawiły się w nim rozmaite propozycje kulinarne, w tym placki Macieja z wędzonym łososiem bądź po chłopsku, nowe steki z polskiej wołowiny czy grzanki bacy. Do głównej karty dań włączona została również niecka chłopska składająca się ze specjałów kuchni polskiej. Równocześnie rozszerzony został wybór dodatków i sosów, zaś cała oferta została skonstruowana w taki sposób, by klienci mogli dobierać je wedle uznania. Nowe menu dostępne jest w lokalach Chłopskie Jadło w Warszawie, Krakowie i Głogoczowie, Luboniu oraz w Bielsku-Białej. 

Sieć restauracji Sphinx, należąca do Sfinks Polska, powiększyła się o kolejny lokal.  Znajduje się on w nowoczesnym centrum handlowym Tarasy Zamkowe w Lublinie. Najnowszy Sphinx jest drugą restauracją tej sieci na Lubelszczyźnie. Prowadzony jest w systemie operatorskim.

Sieć restauracji Sphinx, należąca do Sfinks Polska, otworzyła nowy lokal w nadmorskiej Jastarni. Mieści się on w bezpośrednim sąsiedztwie molo przy ul. Nad Zatoką 2. Nowy Sphinx jest restauracją sezonową i działa w systemie operatorskim. Co więcej, oprócz lokalu w Jastarni, spółka niedawno uruchomiła również restaurację Sphinx w Krakowie na Rynku Głównym 25. Jest to już dziewiąty lokal pod tym szyldem w stolicy Małopolski i jej pobliżu.

Restauracje Chłopskie Jadło, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, prezentują nową wkładkę do menu z cyklu „Szef kuchni poleca” z kulinarnymi propozycjami na lato. Pojawiło się w niej pięć dań przygotowanych w oparciu o sezonowe produkty – chłodnik, młoda kapusta, pierś z gęsi, sałata z łososiem i gulasz z cielęciny. Z najnowszej oferty można skorzystać do 1 sierpnia br. we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.

Sfinks Polska – spółka zarządzająca największą w Polsce siecią restauracji typu casual dining Sphinx oraz sieciami WOOK i Chłopskie Jadło – zawarła umowę intencyjną na przejęcie spółki Da Grasso, zarządzającej największą w kraju siecią pizzerii. Pod tą marką prowadzonych jest obecnie ponad 170 lokali. Strony zamierzają zakończyć negocjacje do 14 lipca br. Zawarcie umowy ostatecznej zbycia udziałów Da Grasso na rzecz Sfinksa miałoby nastąpić do 31 marca 2016 roku. Wartość transakcji ustalono na 55 mln zł.