Chłopskie Jadło, restauracje zarządzane przez Sfinks Polska, wprowadziły ofertę „Szef kuchni poleca”. Zawiera ona propozycje dań, przygotowane przez szefów kuchni poszczególnych lokali, nawiązujące do kulinarnych upodobań ich gości oraz uwzględniające regionalne smaki. Nowa wkładka jest dostępna we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.
Wśród rozmaitych propozycji kulinarnych znalazły się zarówno przystawki, dania główne jak i desery. Mocny akcent regionalny charakteryzują przystawki z restauracji w Bielsku Białej. Są to: bacówka, czyli trzy sztuki grillowanego oscypka z żurawiną oraz kwaśnica - zupa z kapusty kwaszonej z dodatkiem borowików i żeberka. Szef kuchni Chłopskiego Jadła we Wrocławiu proponuje natomiast na przystawkę pasztet z królikiem, podawany z żurawiną oraz pajdą chleba z masłem.
Spośród dań głównych goście krakowskich restauracji - przy ul. Św. Jana i przy ul. Św. Agnieszki mogą skosztować niecki krakowskiej, czyli bogatego zestawu różnych rodzajów mięs, sera góralskiego z żurawiną i pierogów podawanych z ziemniakami na dwa sposoby i warzywami lub surówkami do wyboru. W restauracji przy ul. Grodzkiej w Krakowie w ofercie „Szef kuchni poleca” znalazła się m.in. tradycyjne flaki wołowe. Farszynki mazurskie to z kolei propozycja szefa kuchni olsztyńskiej restauracji Chłopskie Jadło. Są to smażone ziemniaczane bułeczki z mięsnym farszem, surówką z białej kapusty i sosem koperkowym. W podpoznańskim Chłopskim Jadle nie mogło zabraknąć tradycyjnych pyr. Szef kuchni restauracji w Luboniu podaje je z jajkami sadzonymi oraz mizerią. W Poznaniu natomiast, w restauracji przy ul. Fredry, do karty zostały włączone pierogi z paśnika z pieca, pieczone z wołowiną, wieprzowiną, fasolą, pomidorami, kukurydzą, papryką, czosnkiem, serem i papryczkami chili oraz pierogi pikantne z pieca z wołowiną, pomidorami, ogórkiem, ostrymi papryczkami i pepperoni. W restauracji w Głogoczowie szef kuchni przyrządza pstrąga smażonego w całości z dodatkiem cytryny oraz masła czosnkowego i serwuje z wybranym sosem, ziemniakami lub kaszą oraz warzywami lub surówką.
W Warszawie szef kuchni lokalu w Galerii Mokotów wyróżnił w menu stek z rostbefu z polskiej wołowiny, który jest podawany z masłem czosnkowym, sosem, ziemniakami lub kaszą. Wśród nowości Chłopskiego Jadła w centrum handlowym Factory Annopol znajduje się stek z czarnego wołu, podawany z masłem czosnkowym lub rozmarynowym, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Z kolei w warszawskiej restauracji przy pl. Konstytucji szef kuchni zaproponował stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami, sałatką wiosenną oraz sosem z zielonego pieprzu. W restauracji w Bydgoszczy również pojawiły się nowe dania, w tym kaczka pieczona z jabłkami, żeberka po chłopsku czy tradycyjny polski bigos z mięsem, suszoną śliwka i grzybami, podawany w chrupiącym chlebie.
- Każdy z regionów ma swoje tradycyjne dania, za którymi szczególnie przepadają jego mieszkańcy i często szukają ich w naszych lokach. Chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom i jeszcze bardziej wpisać się w potrzeby naszych gości, postanowiliśmy we współpracy z szefami kuchni poszczególnych restauracji zróżnicować nasze menu i zaspokoić kubki smakowe mieszkańców całej Polski. Karty regionalne z nowymi propozycjami w menu to również doskonała okazja dla turystów odwiedzających różne miasta Polski, by poznać i spróbować zupełnie nowych smaków – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.chlopskiejadlo.pl.