Sfinks wchodzi do parków handlowych
Sieć SPHINX wkrótce powiększy się o dwie kolejne restauracje franczyzowe - w Opolu oraz w podwarszawskiej miejscowości Łubna. Oba lokale, jako pierwsze w sieci, powstaną w parkach handlowych – Ozimska Park oraz Parku Glinianka. Sfinks Polska - operator, który poza SPHINX Restauracje ma jeszcze inne sieci gastronomiczne - planuje więcej restauracji w tego typu obiektach.
Sfinks chce rosnąć znacznie powyżej inflacji i rozwijać nowe koncepty
Strategia Grupy Sfinks Polska na lata 2024-2029 zakłada zakończenie procesu restrukturyzacji w spółce oraz dalszy rozwój sieci. Wśród priorytetów na ten okres znajduje się spłata dotychczasowych zobowiązań, jak również systematyczna poprawa rentowności grupy. Sfinks zamierza podwoić liczbę restauracji pod własnymi markami przy utrzymaniu wzrostu sprzedaży na porównywalnej sieci znacznie powyżej inflacji. Rozwój ma być realizowany m.in. poprzez koncepty wymagające niższej inwestycji oparte o markę parasolową SPHINX, np. SPHINX Sport Bar czy The Burgers by SPHINX. Ważnym kierunkiem rozwoju ma być również budowanie sprzedaży poza gastronomią w ramach oferty dań gotowych i licencjonowania hoteli.
Sfinks w I półroczu 2023 rośnie dzięki sieci SPHINX
Restauracje sieci należących do Sfinks Polska wypracowały w I półroczu 2023 r. sprzedaż gastronomiczną w wysokości 89,84 mln zł wobec 77,80 mln zł rok wcześniej. W ujęciu skonsolidowanym grupa Sfinks zanotowała na koniec czerwca przychody ze sprzedaży w wysokości 50,32 mln zł, tj. wyższe o 13% r/r. W I półroczu grupa Sfinks wypracowała także zysk netto w wysokości 313 tys. zł.
Ruszył SPHINX na wrocławskim Rynku
Działa już restauracja SPHINX na wrocławskim Rynku. Lokal po ponad rocznej przerwie wrócił pod swój dawny adres – Rynek 39/40. Restauracja przygotowała 120 miejsc na sali oraz dodatkowych 80 miejsc w letnim ogródku. W menu nowo otwartego lokalu SPHINX są dania inspirowane kuchnią orientalną, zwłaszcza popularna shoarma i steki. Jest również oferta sezonowa na lato: dania z kurkami i fasolką szparagową, a także zupełna nowość – roślinna shoarma.
Sprzedaż Sfinksa rośnie szybciej niż inflacja
Restauracje sieci należących do Sfinks Polska wypracowały w I kwartale 2023 r. przychody ze sprzedaży gastronomicznej w wysokości 44,22 mln zł wobec 36,13 mln zł rok wcześniej. W ujęciu skonsolidowanym Sfinks osiągnął na koniec I kwartału przychody ze sprzedaży o wartości 26,65 mln zł, tj. o 23% wyższe niż w I kwartale 2022 r. Jednocześnie grupa zanotowała też dodatni wynik EBITDA, który w I kwartale 2023 r. wzrósł do 5,37 mln zł z 3,39 mln zł w analogicznym okresie zeszłego roku (po oczyszczeniu z wpływu z MSSF 16 odpowiednio: 1,02 mln zł i -0,85 mln zł).
Sfinks zwiększa przychody, zysk netto i EBITDA w 2022 r.
Przychody ze sprzedaży gastronomicznej w sieciach należących do Sfinks Polska w 2022 r. wyniosły 167,17 mln zł wobec 103,39 mln zł rok wcześniej. W ujęciu skonsolidowanym Sfinks wypracował na koniec minionego roku przychody ze sprzedaży o wartości 100,57 mln zł wobec 63,90 mln zł za 2021 r. W 2022 r. grupa Sfinks odnotowała zysk netto w wysokości 21,48 mln zł (20,82 mln zł po skorygowaniu o wpływ MSSF 16) wobec -19,58 mln zł rok wcześniej (-19,47 mln zł po skorygowaniu o wpływ MSSF 16). Na poziom wyniku netto Sfinksa za zeszły rok w największym stopniu wpłynęło uprawomocnienie się układu z wierzycielami, co ustabilizowało finanse i ułatwiło odbudowę biznesu po pandemii.
Sfinks notuje wzrost sprzedaży i wyników po 9 miesiącach 2022 r.
Przychody ze sprzedaży gastronomicznej w sieciach należących do Sfinks Polska po dziewięciu miesiącach roku 2022 r. osiągnęły 124,01 mln zł i znacznie przewyższyły te sprzed roku. Wzrost sprzedaży gastronomicznej, o 8% r/r, odnotowano także w samym trzecim kwartale 2022 r. wobec trzeciego kwartału 2021 r. W ujęciu skonsolidowanym grupa Sfinks odnotowała na koniec września 2022 r. przychody ze sprzedaży na poziomie 73,33 mln zł. Zysk netto i EBITDA grupy za trzy kwartały i po oczyszczeniu z wpływu MSSF16 wyniosły odpowiednio 15,95 mln zł oraz 20,03 mln zł.
Burgery youtubera Blowka w SPHINX
Sieć wirtualnych restauracji sygnowana przez największego w Polsce youtubera Karola “Blowka” Gązwy jest dostępna w opcji “take away” (tylko w odbiorze) w lokalach sieci SPHINX. Każdy fan burgerów Blowka może teraz spróbować zupełnie nowej odsłony burgerów, odbierając je w wybranych restauracjach SPHINX w Polsce.