Nowe bliskowschodnie smaki w restauracjach Sphinx
Wiosna w restauracjach Sphinx smakuje jak "Mięta, Sumak i Kolendra". Na nową sezonową ofertę tej sieci składa się sześć dań opartych na autorskich przepisach ekspertki kuchni libańskiej, Samar Khanafer. Można wśród nich znaleźć dania takie jak libańskie chlebki z wołowiną, miruna z pesto pietruszkowym oraz szaszłyki z kurczaka w za’atarze. Dzięki dodaniu orientalnych przypraw nową odsłonę zyskały także chłodnik, shoarma oraz stek wołowy. Oferta jest dostępna do 10 lipca 2017 r. w wybranych restauracjach Sphinx.
Sfinks negocjuje przejęcie portalu
Sfinks Polska, zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, negocjuje zakup 100% udziałów spółki prowadzącej portal internetowy niezwiązany z branżą gastronomiczną, z którego usług korzysta ponad 1,5 mln klientów w Polsce. Sfinks upatruje korzyści wynikających z synergii, jakie może osiągnąć w związku z realizacją strategii rozwoju na lata 2017-2022 w zakresie usługi delivery oraz możliwości zaoferowania klientom dodatkowych atrakcyjnych usług.
Sfinks planuje wejście na rynek dostaw do klienta
Grupa Sfinks Polska, która właśnie ogłosiła strategię na lata 2017-2022, zamierza rozwijać się organicznie i przez przejęcia w nowych segmentach rynku gastronomicznego, w tym pizza i pasta, fast casual dining, quick service restaurants, bary bistro i gastro puby. Działania te będą realizowane w ramach budowy komplementarnego portfolio marek, wśród których aktualnie największy udział mają restauracje casual dining. Sfinks zamierza także podnieść poziom sprzedaży przez wdrożenie oferty delivery w zarządzanych sieciach na bazie marki własnej. Docelowo Sfinks chce zarządzać co najmniej 400 lokalami gastronomicznymi.
Grupa Sfinks z 10,53 mln zł zysku netto za 13 miesięcy
Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, wypracowała w okresie od 1 grudnia 2015 r. do 31 grudnia 2016 r. przychody skonsolidowane w wysokości 208,54 mln zł oraz zysk netto na poziomie 10,53 mln zł. Jednocześnie wynik EBITDA w minionym roku obrachunkowym wyniósł 17,62 mln zł. Natomiast w ujęciu kalendarzowym przychody skonsolidowane za 2016 r. wyniosły 192,38 mln zł, co oznacza wzrost o 7% r/r. Z kolei zysk netto w 2016 r. osiągnął poziom 10,44 mln zł z dynamiką wzrostu w wysokości 42% wobec 2015 r. Na wyniki finansowe grupy Sfinks Polska w minionym roku wpłynęły m.in. kampanie prosprzedażowe, rozwój i zmiany w strukturze sieci Sphinx, znaczący wzrost wartości sieci Chłopskie Jadło, zakończenie restrukturyzacji długów, a także zmiany w strukturze kosztów.
Kawa za wiersz w restauracjach Sphinx i Chłopskie Jadło
W restauracjach Sphinx i Chłopskie Jadło, zarządzanych przez Sfinks Polska, przez jeden dzień walutą za zamówiona kawę mogą być wiersze. W Światowy Dzień Poezji, który przypada 21 marca, obie sieci przyłączają się do międzynarodowej akcji „Pay with a poem”. Każdy klient, który tego dnia zamówi kawę i napisze dowolnej długości wiersz na specjalnym blankiecie dostępnym w restauracji, nie będzie musiał za nią płacić.
Nowe menu w sieci Chłopskie Jadło
Restauracje Chłopskie Jadło, sieci należącej do Sfinks Polska, wprowadzają nowe menu. Znalazły się w nim różnorodne propozycje kulinarne, w tym dania z Chłopskiej Spiżarni obejmujące przekąski i marynaty własnego wyrobu, nowa odsłona Chłopskich Specjałów, czyli najlepsze dania tradycyjnej kuchni polskiej, a także bogaty wybór ręcznie lepionych pierogów z Chłopskiej Pierogarni. Równolegle karta wzbogacona została o sekcję Chłopska Piwniczka z polskimi winami z gąsiora, a także o „Rodzinny Obiad Niedzielny”, w ramach którego na klientów co niedzielę czeka zestaw z zupą, daniami mięsnymi, kompotem oraz słodkim deserem. Wraz ze zmienionym menu w restauracjach pojawiła się też oferta na wynos dla wybranych produktów jak zakąski w słoikach, pierogi, golonka czy kurczak z rożna. Najnowsza karta dań dostępna jest we wszystkich restauracjach Chłopskie Jadło w Polsce.
Restauracje Sphinx z nowościami autorstwa Samar Khanafer
„Kofta, za’atar i daktyle”- to propozycja sześciu dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami autorstwa ekspertki kuchni libańskiej, Samar Khanafer. W tym roku dania w ramach wkładek z nowościami oparte będą na jej autorskich przepisach. Pierwsza z nich - oferta „Kofta, za’atar i daktyle” - dostępna będzie w całej sieci Sphinx od 22 lutego do końca kwietnia.
Sieć Chłopskie Jadło z własną muzyką ludową
W restauracjach Chłopskie Jadło, należących do Sfinks Polska, można usłyszeć nagraną specjalnie na potrzeby sieci oryginalną muzykę ludową. Utwory, które mają umilać gościom czas, wykonuje zespół „Tęcza” z podwarszawskiej Nowej Woli, a akompaniuje mu kapela złożona z profesjonalnych muzyków.