W Starogardzie Gdańskim została otarta nowa restauracja Sphinx. Lokal działa przy ul. Rynek 6 i jest prowadzony przez nowego franczyzobiorcę. Sphinx to sieć należąca do operatora gastronomicznego Sfinks Polska, który zarządza także sieciami takimi jak Piwiarnia Warki, Fabryka Pizzy czy Chłopskie Jadło.
Restauracja Sphinx położona w sercu miasta to lokal o powierzchni ponad 300 mkw. Dla gości przygotowano miejsca przy kilkudziesięciu stolikach w sali wewnątrz oraz w letnim ogródku. W nowo otwartej restauracji powstał także kącik zabaw. Oprócz tego rodziny odwiedzające restaurację z dziećmi mogą korzystać z wielu innych udogodnień, jak Kids Menu, krzesełka do karmienia, dziecięca zastawa, przewijak czy zniżki w ramach Karty Dużej Rodziny.
„Restauracja Sphinx to przyjazne miejsce, gdzie w miłej atmosferze można spędzić czas w gronie znajomych, rodziny czy na spotkaniu w interesach. Mamy nadzieję, że klienci będą chętnie odwiedzali nowy lokal, położony przy klimatycznym starogardzkim rynku” – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Restauracja działa w godz. 9-23 od poniedziałku do czwartku, od piątku do soboty w godz. 9-01, a w niedziele od godz. 10 do 23. Oferta restauracji Sphinx to bogaty wybór dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami, w tym popularna i lubiana Shoarma czy mięsa i ryby z grilla. Wielbiciele lżejszych dań znajdą w karcie dania typu fit i dania wegetariańskie. Oferty dopełniają desery i napoje, w tym kompozycje autorskie. W nowo uruchomionej restauracji, podobnie jak w całej sieci Sphinx, przestrzegane są zalecenia GIS oraz własne procedury higieny, czyli tzw. Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa.
1. Stoliki są dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
2. Kelnerzy i kucharze mają obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.
4. Karty menu są dezynfekowane po każdym użyciu.
5. Na prośbę gościa udostępniane są jednorazowe sztućce.
6. Przyprawy są serwowane w jednorazowych opakowaniach.
7. Naczynia i sztućce są podwójnie wyparzane i dezynfekowane.
8. Pracownicy restauracji przystępują do pracy po codziennym pomiarze temperatury.
9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji są dezynfekowane kilka razy dziennie.
10. Liczba audytów bezpieczeństwa została podwojona w całej sieci.